Je kunt niet groeien als je niet wilt veranderenJe kunt niet groeien als je niet wilt veranderenJe kunt niet groeien als je niet wilt veranderenJe kunt niet groeien als je niet wilt veranderenJe kunt niet groeien als je niet wilt veranderen

Je kunt niet groeien als je niet wilt veranderen

Wie hem niet kent uit z'n beginnersjaren, zal in de meest gerespecteerde sportman van vandaag niet de tierende, onhandelbare Roger Federer herkennen die hij ooit was. Nu vertelt hij hoe hij zich schaamt over die periode van zijn leven. En wat hij gedaan heeft om te worden wie hij nu is.

Zilveren lepel

Als kind van rijke ouders lag hem een gemakkelijk leven in het verschiet. Toch wilde hij niet alleen geld uitgeven, hij wilde het ook zelf verdienen. Dus nam hij zich voor de beste tennisser van de wereld te worden. Zijn omgeving smaalde: die kende hem immers als het onaangepaste, verwende kind. Iedereen wist dat hufterigheid hem geen succes zou brengen, behalve hijzelf.

Belangrijke keuze

Alle moeite die zijn ouders staken in het fatsoeneren van hun puber, was vergeefs - en dat lag niet aan hen. Het verhaal gaat dat het kwartje pas viel, toen zijn vader een tennispartij met hem afbrak. "Zo wil ik niet met je tennissen, zie maar dat je thuiskomt". Pa liet 'm staan op de baan en reed in z'n eentje terug naar huis. Roger moest een bus zien te krijgen.

Pas toen Roger zelf in ging zien dat hij wat zou moeten veranderen, raakte dat in een stroomversnelling. Hij nam een coach. En die bereikte resultaat. Bijna, althans: aan hun samenwerking kwam op een bizarre manier een einde. En Federer stond opnieuw voor de keuze: terugvallen óf er zelf zijn schouders onder zetten. Bekijk dit intrigerende verhaal van Roger Federer zelf op Born Realist:

Je kunt niet groeien als je niet wilt veranderen
Roger Federer (klik om de video te bekijken)

Terugkijken

Federer is niet trots op die voorbije periode van zijn leven. Maar wel op wat hij bereikt heeft: hij heeft zijn voornemen waargemaakt, hij is de beste tennisser van de wereld geworden. Hij is blij dat zijn vader hem destijds voor het blok zette.

Hoe doe jij dat

Heb jij ook te maken met mensen die soms hun verantwoordelijkheid niet nemen? Je medewerkers? Je kinderen? Vraag je af waarmee je ze het best helpt: door ze te ontzien óf ze voor het blok te zetten.

Soms help je iemand door ander gedrag te forceren. Voor mijzelf was dat mijn leraar Duits op de middelbare school. Toen ik mijn huiswerk weer eens niet had gemaakt, zette hij me uit de les en ik kwam er niet meer in. Pas na lang soebatten bij de directeur werd ik gered. Achteraf vermoed ik sterk dat het een opgezet spel was, maar heeft het geholpen!

Help oplossen maar neem niet over

Wat kun je doen om gedrag anders vorm te geven

  • geef je eigen grenzen aan
  • geef aan wat je ontoelaatbaar vindt in het gedrag van de ander
  • leg de verantwoordelijkheid bij de ander
  • zeg hulp toe als dat nodig is, maar neem niet over
  • prijs successen

Heb je vragen? Heb je zelf te maken met een moeilijk gedrag in je omgeving dat tot echte problemen leidt? Neem contact met me op!

Lees ook

- Waarom het soms moeilijk is om te veranderen
- Kan ik als leidinggevende zelf mijn medewerkers coachen
- Verander je repertoire