Nieuw boek: Grip op je StressNieuw boek: Grip op je StressNieuw boek: Grip op je StressNieuw boek: Grip op je StressNieuw boek: Grip op je Stress

Op een plezierige manier je werk kunnen doen!

Persoonlijke Ontwikkeling | Werkdrukaanpak | Stressreductie | Burn-out preventie

Nieuw boek: Grip op je Stress

Collega Annemiek Tigchelaar schreef een slim boekje om zelf je werkdruk te verlagen. Aan de hand van het acroniem STRESS maakte ze een handig zelfhulpboekje. Maar kan dat eigenlijk wel, zelf aan je werkdruk werken?

Praktische aanpak

Grip op je Stress

Annemiek Tichelaar is een praktisch ingestelde coach: ze helpt mensen in het krijgen van meer orde en overzicht in hun stapels werk, e-mail en taken. Ze schoof bij talloze mensen aan om mee te kijken naar hun werkwijze en hoe het handiger kon, schrijft ze. In de loop van de jaren verzamelde ze methodes waarop ze steeds terugvalt en ze maakte daar dit boekje van.

Heldere indeling

In zes hoofdstukken geeft ze praktische tips. Een aardige vondst is dat het woord stress een acroniem oplevert dat kan dienen als een zinvolle kapstok voor de hoofdstuk-indeling. Dit is wat je lezen kunt:

Scan je stress

Onderzoek óf je last hebt van werkdruk aan de hand van verschillende signalen. Doe een werkdrukscan en zie hoe het ervoor staat. Ga op zoek naar oorzaken en maak een plan van aanpak.

Terugkeer energie

Probeer te herleiden wat er veranderd is in de balans tussen wat energie kost en wat energie oplevert. Kijk naar je energiecurve en naar je slaappatroon. Onderzoek hoeveel je aankunt en wat je werkplezier geeft. Maak het bespreekbaar bij anderen waar je mee samenwerkt en maak met dit alles de weg vrij voor terugkeer van energie.

Rust creëren

Breng tijdvreters in kaart en onderzoek of de manier waarop je denkt over wat ‘allemaal moet’ wel realistisch is. Heb je het druk of ben je druk? Leer ‘nee’ zeggen, trek minder op je schouders en neem ook eens genoegen met een zesje.

Efficiënt tijd gebruiken

In dit hoofdstuk veel tips over - wat verwacht je anders van een praktisch ingestelde coach - veel tips over hoe dingen slimmer kunnen. Met als handigste tip ‘vooruit plannen en achteruit denken’.

Soepel werken

Een belangrijk hoofdstuk vol tips over beginnen, doorzetten en weten te stoppen. Bij veel mensen gaat het juist bij één van deze aspecten fout, weet ik uit ervaring.

Stabiliseer

Deze titel met de laatste S van Stress is misschien wel het belangrijkste, omdat het bij veel mensen (in elk geval bij mijn eigen coachees) juist op dit punt in het verleden mis is gegaan. Het geeft een handvat voor reflectie en zelfs een EHBO-plan voor als het je weer dreigt te ontglippen…

Samenvattend

Een handig boekje waar je zeker zelf mee aan de slag kunt. Het geeft voor stress-problemen in een nog vroeg stadium heel bruikbare handvatten. Het ISBN is 9789462720985. Doe hier de werkdrukscan uit het boekje en je krijgt gratis een aanbeveling. Doen!

Lees ook

- 10 gezonde werkgewoonten
- Werkstress: wat moet ik ermee
- Lijden onder stress is een keuze

Bestel hier het boek bij bol.com