Hoe bewaar je focus in de loop van je werkdag?Hoe bewaar je focus in de loop van je werkdag?Hoe bewaar je focus in de loop van je werkdag?Hoe bewaar je focus in de loop van je werkdag?Hoe bewaar je focus in de loop van je werkdag?

Op een plezierige manier je werk kunnen doen!

Persoonlijke Ontwikkeling | Werkdrukaanpak | Stressreductie | Burn-out preventie

Hoe bewaar je focus: schakelen, schakelen, schakelen...

Wie kent dat niet: je neemt je voor om hele dag te werken aan een bepaalde taak, en aan het eind van de dag is er van alles gebeurt, maar de taak is niet af. Dat komt omdat je te enthousiast en met te weinig realiteitszin gestart bent. In de regel komt er namelijk ‘van alles tussendoor’. Het is moeilijk om zo lang je focus te houden.

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Je kunt je niet een hele dag concentreren, daar is ons mentale systeem gewoon niet op ingericht. Wij presteren het best als er afwisseling is en daar zit direct al de valkuil verborgen. Teveel afwisseling is ook niet goed, want dan maak je niets af.
Het best is om te schakelen tussen verschillende niveaus van je bewustzijn. Die drie niveaus zijn plannen, werken, rust.

Planning

De fase planning betekent dat je overzicht creëert van wat vandaag tot je jachtterrein hoort. Wie aan het begin van de dag tijd neemt voor planning, verdient die investering meerdere keren terug. Een eenmaal vastgestelde planning maakt dat je in de loop van de dag niet steeds opnieuw hoeft te kiezen, want dat heb je al gedaan. Kiezen gaat vooraf aan werken.

Werken

De fase werken betekent stap voor stap je gestelde doelen dichterbij brengen. Hou daarbij rekening met je spanningsboog. Voor de meesten van ons is die maximaal anderhalf uur, langer kunnen we ons niet concentreren. Deel desnoods grotere taken op in brokken of veeg meerdere klusjes bij elkaar tot een werkblok.

Rust

Na elke werkstap neem je een korte pauze. Denk eraan: niets is zo fnuikend voor je productiviteit als het niet nemen van je pauze. Omdat je concentratie-niveau na anderhalf uur weggezakt is, ben je niet meer scherp. Je maakt fouten, bent niet creatief en dwaalt af met je gedachten. Een mini-pauze is geen luxe maar noodzaak.

Bonus: reflecteer

Anderhalf uur voor einde werktijd kun je je werkdag nog eens overzien. Er is dan nog tijd om flexibiliteit in te bouwen en je laatste werkblok tóch anders te besteden. Of je maakt je werkdag af en plant alvast de dag van morgen.

Conclusie

Wie schakelt tussen zijn verschillende bewustzijnsniveaus is beter in staat om zijn voorgenomen taken ook daadwerkelijk af te maken, is flexibel waar dat gevraagd wordt en is productiever dan wie het er maar op aan laat komen. En geloof mij: het geeft je een veel beter gevoel over je werkdag!